Nya avtal!

Egentligen borde jag väl överväga om jag ska stänga ner bloggen helt och hållet istället för att göra några halvhjärtade försök till att uppdatera den. Fast samtidigt vill jag inte överge den heller. Jag tycker ju om att blogga – då tiden väl räcker till!

Kan konstatera att det återigen har förflutit över en månad sedan senaste inlägget. Och självklart har ju massor hunnit hända under denna tid. Därför tyckte jag att det var dags att uppdatera bloggen, trots att jag egentligen borde ägna tiden åt att redigera manus.
De som följer mig på Instagram och/eller Facebook är förstås redan medvetna om vad som har hänt, eftersom jag är betydligt mer aktiv med uppdateringen på de plattformarna.

Nåväl, vad har då hänt?
Som ni vet ingick jag en treboksdeal med svenska Norstedts förlag i mitten av april. Redan vid kontraktsskrivningen meddelade förlaget att även Norstedts Agency är intresserade av att skriva avtal med mig.
Själv tänkte jag att det säkert kommer att dröja ett tag innan avtalet med Norstedts Agency blir aktuellt, eftersom jag inte ännu har någon färdig bok som agenturen kan sälja in till utlandet och/eller till film- och tv-världen, men …
I början av maj skrev jag avtal med Norstedts Agency.
I det skedet var jag övertygad om att det kommer att dröja innan någonting mer händer. Jag menar, vi har inte ännu ett helt färdigt manus på svenska.

But no …

I samma veva som jag och agenturen ingick avtal, fick jag höra att min agent Linda (hur stort är det liksom inte att ha en egen agent som säljer in böckerna och mitt författarskap till utlandet? Nyp mig i armen!) hade en deal på gång med finska förlaget Gummerus.

… och nu – så sent som i går – kan jag meddela att finska förlaget Gummerus har köpt de finska rättigheterna för de tre kommande böckerna!!
Det vill alltså säga:
Mija Wadö goes Finland – på finska!

Vill dock påpeka, för att undvika missförstånd, att del 1 – ”I rättvisans blod” – omfattas inte av detta avtal!
Gummerus har alltså köpt rättigheterna till samma delar som Norstedts kommer att ge ut.
Det betyder också i praktiken att Mija Wadö får en helt ny start på både svenska och finska, även om den första delen som Norstedts ger ut på svenska tar vid där ”I rättvisans blod” slutar.
Både Norstedts och Gummerus kommer att ge ut böckerna i alla format, vilket är extra roligt och spännande!
I går hade jag förresten mitt första (digitala) möte med min finska förläggare Leenastiina. Så roligt att höra om Gummerus planer; vad de tänker, tror och siktar på. Så himla kul!

Åh, det är verkligen spännande tider nu!
Och nej, jag tror nog inte att jag har lyckats ta in helt och hållet vad som har hänt under denna vår.
”Nyp mig i armen” har för övrigt blivit ett rätt söndertjatat uttryck hemma hos oss de senaste månaderna …
(Ja, ni hör ju själva i vilken bubbla av eufori jag befinner mig …)

Annat då?
Jag är som bäst skrivledig från mitt vanliga (deltids-)jobb på juristbyrån. Jag kommer att vara ledig hela juni, juli och augusti. Först fr o m september återvänder jag till kontoret.
En ledighet som faktiskt var bestämd före jag fick avtal med Norstedts, men som jag i dagsläget är ytterst tacksam över att jag hade färdigt inbokad.
Varför jag är skrivledig är för att jag har fått tre stycken projektstipendier (Tack till Svenska Kulturfonden, Svensk-Österbottniska Samfundet r.f. och Österbottens Kulturfond!).

Och på tal om stipendier kan jag också meddela att Svenska Kulturfonden beviljade mig Systrarna Standertskjölds rekreationsstipendium, vilket jag tackar det ödmjukaste för.

Annat som hänt på sistone är att jag har medverkat i en podcastintervju för Vasabladet. Har ingen aning om vad jag sa, vad jag babblade om, men jag hoppas att jag lyckades klämma ur mig nåt vettigt i alla fall …
Hur som helst kommer podden att sändas nån gång mot slutet av sommaren, uppskattningsvis i slutet av juli.

I övrigt håller jag på att redigera manus för fulla muggar, vilket är både roligt, utmanande och spännande. Samtidigt känns det också som om jag är i väldigt trygga händer. Min förläggare Clara på Norstedts kan sin sak; är stöttande, ger bra input; tips och trix. Själv känner jag mig verkligen som en nybörjare på det här, fast å andra sidan är det precis vad jag är.

Nä hörni, nu ska jag dra i väg till morsans och farsans en sväng. Det har utlovats grillad mat i olika former, och det vill man ju inte missa!

So long!

© Nilla Kjellsdotter

Publicerad av Nilla Kjellsdotter

Författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: