Helsingfors, förlagsträff, författarintervjuer, skrivkramp

Hej å hå, så hade ännu en sommar flutit förbi under loppet av ett andetag, känns det som. Sist jag bloggade var väl i början av sommaren, då jag outade att jag fått avtal om mina tre kommande böcker med finska Gummerus.

För tillfället sitter jag på tåget på väg ner till Helsingfors. I morgon ska jag luncha med min finska förläggare Leenastiina och på torsdag ska jag delta i Gummerus ”puutarhajuhlia” (direkt översatt: trädgårdsfest), som är ämnad för förlagets inbjudna skönlitterära författare.
Samtidigt tänkte jag också försöka få till lite skrivtid. Min förhoppning är att jag under resans gång ska lyckas ta mig ur skrivkrampsfasen jag befinner mig i just nu.

Under sommaren har jag jobbat med redigeringen av manuset till den kommande boken Flickan i Stenparken (på finska: Kivipuiston tyttö). Lämnade ifrån mig manuset i mitten av juli, så min förläggare Clara på Norstedts förlag skulle ha manuset hos sig tills hon kom tillbaka från semestern.
I slutet av förra veckan hörde hon av sig och meddelade att hon håller som bäst på att läsa, och i nästa vecka ska vi ha ett digitalt möte igen. Är med spänning (och nervositet) jag ser framemot mötet!

I övrigt börjar väl avtalet med Norstedts förlag, Norstedts Agency och Gummerus ha börjat sjunka in lite nu. Även om det ännu kommer ögonblick då jag tänker på allt som hände under våren och får rysningar.
Så länge som jag drömt om och jobbat för det här! Och så mitt i allt lyckades det!

… och nu har jag skrivkramp = ordningen är återställd och jag är tillbaka med fötterna på jorden igen.

Som jag skrev har jag under sommaren jobbat till största delen med redigeringen av Flickan i Stenparken.
Så fort jag hade skickat in manuset till Clara, återgick jag till skrivandet av kommande bok. För tillfället är det ”bara” slutet jag behöver få till, sen är råmanuset klart. Fast just nu känns allt med manuset övermäktigt och ouppnåeligt.

Som sagt, jag befinner mig inne i en skrivkramps-/tvivelperiod.
Dels beror det på att jag bara vill få klart råmanuset till boken som kommer efter Flickan i Stenparken så jag kan påbörja ytterligare nästa manus.
Dels beror det på att jag har smått panik över att min skrivsommar alldeles snart(!) är över. Den 2 september ska jag tillbaka på jobb – och ja! Jag börjar i ärlighetens namn ha smått panik över det! Hade lätt kunnat ägna mig heltid åt skrivandet ytterligare ett par månader.
Dels beror det på att jag är inne i en tvivelfas. Allt jag gör, skriver och andas för tillfället tvivlar jag på (jag vet att det är övergående, so don´t worry!).
Dels känner jag att allt just nu är bara övermäktigt på nåt konstigt, obeskrivligt sätt (denna känsla vet jag också är övergående, so don´t worry!).

Meeen … Till lite mer ”peppiga” grejer:
Under sommaren har jag fått medverka i två olika intervjuer. Den ena är en poddintervju, som är inspelad tillsammans med Vasabladets egna podd Bakom rubrikerna – Sommarsamtal.
Länk till Vasabladets artikel hittar ni här: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/477098
(Podden finns att lyssnas på bl.a. Spotify, Podbean, Apples podcaster)

Den andra intervjun är gjord tillsammans med Yle Vega Dag. En radiointervju, med andra ord.
Intervjun finns tillgänglig på Yle Arenan och kan lyssnas på t o m 4.9.2021.
Intervjun med mig börjar först en bit in i programmet, vid 24:27.
Länk till intervjun finns här: https://arenan.yle.fi/audio/1-50881450

På kommande är även en tidningsintervju, men mer om den när den väl har släppts.

Nä hörni, nu är det bara en timme kvar tills vi är framme i Hesa. Dags att försöka åstadkomma några rader på manuset som seeeegar sig fram …

Tänkte att jag skulle sätta som mål att uppdatera bloggen igen senast på fredag, då jag sitter på tåget på väg hem igen. För ja, jag kommer att stanna i Helsingfors till och med fredag, ifall jag inte sa det.
Nu håller jag bara tummarna för att hotellet är så fint som bilderna gav sken av. Och att jag faktiskt har det där utlovade badkaret i rummet!

Chao so long!

(I Finland har vi munskyddstvång på tågen p.g.a. det försämrade Coronaläget som råder.)

© Nilla Kjellsdotter

Publicerad av Nilla Kjellsdotter

Författare

3 reaktioner till “Helsingfors, förlagsträff, författarintervjuer, skrivkramp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: