Pajande rygg, kaffemissbruk och Gekås!

Egentligen borde jag inte alls blogga nu. Jag borde överhuvudtaget inte sitta vid datorn. Eller snarare, jag borde inte sitta alls. Min rygg kommer att ge upp när som helst.

Nackdelen med att vara en skrivande individ är att det blir många sittande timmar vid datorn. Att sitta mycket är väl inte ett problem i sig, men lider man av ryggproblem och krångel med de nedre diskarna är skrivande inte det ultimata.
Med jämna mellanrum (men ändå långt ifrån så ofta som jag borde) brukar jag försöka komma ihåg att stretcha och göra mina små ryggövningar. Det brukar funka någorlunda, tills jag är inne i en intensiv skrivperiod igen eller om diskarna nyss har bråkat (mer än vanligt). Tror jag mig ha en bättre ryggperiod glömmer jag ofta bort övningarna, vilket självklart landar i; just det – katastrof!
Har jag skrivkramp eller idétorka mår ryggen oftast bättre än någonsin …

I dag har jag suttit och redigerat, i sex timmar! Vilket, för mig, är alldeles för lång stund vid datorn (plussa dessutom på den senaste veckans alla redigeringstimmar, som för övrigt mestadels har utförts på en köksstol eller en terrasstol, bara för att jag varit för lat för att ta mig till skrivhörnan …).
Oftast när jag spenderar mina timmar framför datorn brukar jag i något skede, senast efter ca två timmar, ta en paus för att göra något annat en kort stund. Typ färgsortera tvätt, hänga/vika tvätt, laga mat, ringa ett telefonsamtal, vattna blommorna … Ni fattar!
Fast jag spenderar ca sex timmar framför datorn under en dag, sitter jag sällan nonstop och skriver/redigerar. Men i dag gjorde jag det; sex timmar i ett sträck (och jag lär garanterat få sona för det).
De enda pauserna jag haft är när jag har kokat kaffe och gått för att fylla på muggen, vilket inte tar alltför lång tid.
Pajar ryggen de närmaste dagarna vet ni varför! Och jag har bara mig själv att skylla …

När jag ändå är inne och snusar på kaffedrickandet …
Som många andra skrivande själar dricker jag kopiösa mängder kaffe. Ett skrivpass utan en mugg kaffe är inget riktigt skrivpass. Och under ett skrivpass går det alltid åt minst två koppar kaffe. Oftast fler.
Min bror undrade en gång hur många koppar, eller snarare, muggar, kaffe jag dricker varje dag. Jag hade aldrig reflekterat över mängden tidigare, och blev då tvungen att räkna. Kom fram till att muggen med kvällskaffe som jag höll i handen just då var dagens åttonde mugg.
Snittet per dag ligger oftast någonstans mellan sex till tio muggar. Jag är dessutom en sån som inte kan dricka bara en kopp kaffe, utan måste alltid ha minst två. Eller tre.

När jag fick anställning på juristbyrån dröjde det inte länge förrän min kollega lade märke till mitt kaffedrickande och undrade hur många koppar kaffe jag dricker varje dag, och om jag inte får magsår. Än har jag inte drabbats av magsår (knack, knack! – ta i trä …), och förhoppningsvis ska jag inte göra det heller. Tror inte kroppen skulle palla chocken om jag plötsligt var tvungen att lämna bort allt kaffe och all koffein …
Fördelen med jobbet på byrån är att man får dricka ”hur mycket kaffe man vill” (eller så mycket man täcks – snart får väl jag löneavdrag för min kaffeförbrukning … höhö), och eftersom jag är van att sitta och jobba vid datorn med kaffekoppen bredvid mig var det självklart något jag tog till mig direkt.

Nu ska jag ta och göra lite ryggövningar. Min rygg är nu på den nivån att jag har letat fram yogamattan OCH tagit den ur originalförpackningen. I ett år har den legat i centralgarderoben och skräpat. Ett Gekås-fynd som jag gjorde i augusti i fjol, under min skrivvecka i Ullared.

Kan passa på att tillägga att jag är löjligt förtjust (läs: galen!) i Gekås, Ullared. Under förra året var jag dit fyra gånger mellan juni-november (okej, den ena gången räknas knappt, för då kom jag trettio minuter innan stängningsdags. Hann dock ändå få med mig en del kläder, schampo, tvättmedel, handdukar, o.s.v.), varav en av gångerna spenderade jag en hel vecka i byn för att jobba med mitt andra manus.
Tror dock inte det är så vanligt att man övernattar i Ullared under en hel vecka. När jag checkade in på hotellet tittade damen ner på bokningen och höjde på ögonbrynen: ”Jaha, du ska stanna en hel vecka du!?”
De resterande två besökstillfällena bestod av en semestertripp (juni), då stannade vi två nätter; och julshopping (november) med kompis, då stannade vi också två nätter.
I år hade jag självklart också planerat att besöka Ullared. Tre gånger, dessutom. En familjetripp i juni, en skrivvistelse i augusti och en julshoppingresa under hösten. Som Coronaläget ser ut nu kommer ingen av resorna att bli av. Mitt hopp har stått till julshoppingen, men börjar mer och mer inse att den inte heller kommer att bli av.
Tur i oturen ändå att jag/vi inte hade hunnit boka resorna. Det hade varit surt …

Mitt extrema kaffedrickande och besattheten av Gekås är förresten två saker som kännetecknar mig – om man ska tro mina nära och kära.
(Syrran påstod i nåt skede att jag nämner Ullared eller Gekås i varannan mening …)

Men innan jag säger tack för i dag, tänkte jag fråga:

Har ni önskemål om vad jag ska blogga om i de kommande inläggen?
Om så är fallet, let me know!

Just nu känns det som om jag bara svamlar om en massa banala ting. Märks att jag varit borta från bloggandet (alltför) länge …

© Nilla Kjellsdotter

Publicerad av Nilla Kjellsdotter

Författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: