Det rullar på!

17 januari, då skrev jag mitt senaste blogginlägg. Det är nästan tre månader sedan. Tre händelserika månader.

Otaliga är de gånger då jag har tänkt att jag ska sätta mig ner och plita ner ett nytt blogginlägg. Uppdatera er om hur min författarresa fortskrider, hur ljudbokssläppet har gått, o.s.v., men alltid har något annat kommit emellan. Oftast har jag klickat upp filen med mitt pågående manus och fortsatt att skriva.

Jag håller som bäst på att skriva del tre i min deckarserie. Handlingen till del fyra har jag nu helt klart för mig, så nu är jag inne i det stadiet att jag bara vill skriva klart del tre, så jag får påbörja del fyra.
Under sommaren har jag planerat att ta ledigt från jobbet fr o m 1 juni – 30 augusti för att färdigställa del tre. Under det senaste halvåret har jag beviljats tre stipendier för just detta ändamål, och då tänker jag att sommaren blir en perfekt tid för att lyfta stipendierna för att ägna mig åt skrivandet. Tanken är att manuset ska vara så pass klart att jag kan skicka det till förlag när sommaren är förbi.
(Och på tal om sommaren – i juni planeras en KREATIVT SKRIVANDE-kurs åt ungdomar i åldern 13-17. Är du eller vet du nån som är intresserad – håll ögon och öron öppna! Inom kort kommer mer info.)

… och på tal om förlag …
Just nu fattar jag faktiskt inte riktigt vad som håller på att hända …

I början av februari hörde ett mindre svenskt förlag av sig. De hade fått upp ögonen för min debutbok och mitt författarskap och erbjöd avtal för min deckarserie.
Själv kände jag mig inte helt hundra på erbjudandet + att jag har hela tiden haft tydliga mål om vad jag vill, vad jag vill uppnå och vad jag planerar att ska hända som näst.
Därför kändes det dumt att haka på ”första bästa” erbjudandet. Jag ville helt enkelt kolla möjligheterna även på annat håll, på större förlag.
Vilket summa summarum var ett mycket klokt beslut.

I slutet av februari sände jag manuset till flera olika förlag. I mitten av mars slog det mig att jag hade glömt att skicka iväg manuset till ett av Sveriges absolut största och äldsta förlag, och skickade då iväg det direkt till en av förlagets förläggare – trots att det står på deras hemsida att de inte behandlar obeställda manus som inkommit på annan väg än via hemsidan.
Själv tänkte jag att det får bära eller brista. Med tanke på hur stort förlaget är, räknade jag kallt med att ingen skulle höra av sig, men jag tillade ändå i mejlet att orsaken till att jag sänder det direkt till en förläggare är för att jag redan hunnit sända manuset till andra förlag, samt hunnit motta ett erbjudande om utgivning av serien.

Nåväl, i början av april började allt röra på sig på allvar.
Först av allt hörde Lind & Co av sig. De meddelade att de vill erbjuda mig fortsatt avtal och hoppades att jag vill fortsätta att jobba med dem. Jag bad om betänketid och meddelade att jag fortfarande inväntar svar från annat håll. Även om jag har trivts att jobba med Lind & Co. Däremot känner jag att jag inte vill riskera att gå miste om andra, bra erbjudanden.
Vid samma tidpunkt hörde en förläggare av sig från det stora förlaget, som jag inte alls hade några förhoppningar om att höra ifrån. Förläggaren meddelade att de gärna läser, men vill samtidigt säkerställa att jag inte redan hunnit gå vidare på annat håll. Jag meddelade då att jag faktiskt blivit erbjuden avtal från två förlag, men att jag kan vänta med att ge besked såvida de kan återkomma inom två veckor. Det stora förlaget meddelade att de ska göra sitt bästa.

Veckan därpå, alltså förra veckan (på onsdag, för att vara exakt – intresseklubben antecknar …) hörde ett annat svenskt förlag av sig. Också ett förlag som kan räknas som ett av de större svenska förlagen.
De ville boka in ett telefonmöte till samma kväll. Sagt och gjort. Klockan 18 finsk tid talades vi vid. En timme efter avslutat samtal erhöll jag avtalserbjudande.
Ett avtalserbjudande som inte bara inkluderade en bok – nej, hela fyra böcker! Alltså bok 2, bok 3, bok 4, bok 5 i serien!
Även till dem bad jag om att få återkomma med besked inom ett par veckor, med hänvisning till att jag inväntar fortfarande besked från ett par andra förlag …

Under torsdagen förra veckan sände jag ett mejl till förlagen, som jag ännu inte erhållit svar ifrån. Jag skrev hur läget var, att jag mottagit jakande besked från tre svenska förlag – två stora, ett litet – och att jag har lovat samtliga att återkomma med besked inom två veckor. Jag uppmanade också mottagaren att läsa och återkomma med besked inom två veckor, såvida de är intresserade av att ta del av manuset.

Ett par förlag hörde då av sig och bekräftade att de ska eller håller på att läsa. Ett av Sveriges största förlag var en av dem som bekräftade att de höll på att läsa och lovade att återkomma så fort de har läst.

I fredags på eftermiddagen erhöll jag ytterligare ett mejl från nämnda förlag:
Hej igen Nilla, vill bara säga att vi läser på här (med stort intresse) – återkommer på måndag. Trevlig helg!”

What the f**k!! tänkte jag …
Jag vet att förlag inte hör av sig mer än nödvändigt, och speciellt inte ifall de inte faktiskt gillar ett manus. Plötsligt spann tankarna på högvarv.
Ett av Sveriges absolut största förlag – vad vill de? Vad tänker de? Vad ska de ge besked om på måndag? Återkommer de på måndag bara för att meddela att de har läst, ser potential och vill uppmana mig om att fortsätta skriva, trots att de i detta skede inte vill signa mig för ett bokkontrakt?
Frågorna har varit såååå sjukt många under helgen!

När måndagen väl kom fick jag återigen ett mejl från det stora förlaget. Förläggaren meddelade att de är två på förlaget som har läst mitt manus och att de gärna vill ses digitalt någon dag denna vecka. Mejlet avslutades med vilken dag och tid som skulle passa mig.
Fortfarande ingen hint om vad de vill prata om eller vad de tänker.
Dessutom var det extra pirrigt för min del för jag har aldrig (tro det eller ej!) deltagit i ett digitalt möte!

Måndagens mejlkonversation landade i att vi skulle ha möte på onsdag eftermiddag, alltså i går.
Gissa känslan och pärsen i att behöva gå och vänta och våndas ytterligare två dygn, utan att ha den blekaste aning om vad de vill!

Nåväl, i går höll vi möte.
Nervositeten var nästintill outhärdlig. Inte bara för att vi skulle träffas och jag fortfarande inte visste vad de ville, utan även för teknikens skull. Tänk om jag inte skulle få det att funka. Hahah …

Kan säga att jag var betydligt lugnare efter avslutat möte. Förläggarna som jag träffade under mötet var så lugna och härliga. De beskrev hur de jobbar, ville att jag skulle berätta vem jag är, vad jag har för tankar och planer för serien, eftersom de gärna träffar författaren bakom boken för att se och få en uppfattning om vem de ska jobba med framöver innan de erbjuder avtal.
Vi hade ett långt samtal på ca 45 minuter. Jag fick höra om förlagets rutiner, vad de tänker kring manuset/deckarserien, framtiden, utgivning, o.s.v.
Dessutom hade båda förläggarna verkligen gillat mitt manus och karaktärerna i böckerna. Att de har gillat just karaktärerna gör mig extra glad, för Mija Wadö är ju verkligen nån som ständigt ”lever” vid min sida, och då gör det författaren extra glad om även andra känner att karaktärerna ”lever”.

Samtalet avslutades med att de lovade att sända ett avtalsförslag senast på fredag, så nu går jag – återigen! – i väntans tider.
Huh! Inget är nog så påtagligt som att bara gå och vänta och vänta och vänta och …

Sen så vet jag ju inte heller om jag kommer att tacka ja till deras avtalserbjudande. Allt hänger helt på vad de har att erbjuda. Mitt i allt tackar jag nej!? För som sagt, ännu är inget spikat.
Bland de tre avtalserbjudanden som jag hittills mottagit vet jag ju förstås vad som intresserar mig mest just nu. Då återstår det att se vad detta förlag har att erbjuda, om de kan klå något av de erbjudanden jag redan har erhållit.

Förhoppningsvis ska jag vara betydligt klokare i nästa vecka. Då ska jag återkomma med besked till alla fyra förlagen.

Jag förstår att detta inlägg förmodligen uppfattas som världens skrytinlägg rakt igenom, men ärligt fattar jag nog inte själv heller vad som händer och vad som har hänt.

Själv var jag jätteskeptisk till om manuset, som jag nu har skickat in till förlagen, överhuvudtaget kommer att hålla, för det är ganska annorlunda i jämförelse med bok nr. 1. Eller det var åtminstone vad jag trodde. Att det nu finns sammanlagt fyra förlag som meddelat att de vill ge ut det, går inte riktigt att ta in. Inte heller att flera av förlagen vill erbjuda flerbokskontrakt.
Och att ett av Sveriges absolut största förlag vill ge ut det, var nog verkligen INGET jag ens hade vågat hoppas på!
Visst, jag har drömt om det – det ska jag inte sticka under stol med. Och som jag sa till min kompis i går: drömmen om att nån gång få bli utgiven på just det här förlaget har ju hela tiden varit min ”hängande morot”; drivet till att jag fortsatt att skriva, för att kanske, kanske om eventuellt sisådär tio år få åtminstone mer än en standard refusering ifrån dem. Och nu händer det här!
MEN! Som tidigare nämnts, jag har ännu inte tackat ja till det där förlaget, och mitt i allt är deras avtalserbjudande något som inte alls lockar mig …

På tal om att inte kunna ta in vad som händer och inte riktigt tro att det är sant …
Eftersom hela den här grejen är så ofattbar i min lilla värld, som i huvudsak består av en helt vanlig vardaglig tillvaro i lilla Årvas, slog det mig i går när jag skulle börja sova ”Tänk om någon bara kapat min mejl och nu utger sig för att vara de nämnda förläggarna?”.
Tack och lov har förlaget på sin hemsida bild av alla sina medarbetare, och snabbt kunde jag konstatera att människorna jag tidigare under dagen hade träffat existerar på nämnda förlag. Hahah …
Förstår att jag högst antagligen låter som världens mest paranoida person, men som sagt – jag kan verkligen inte ta in att detta faktiskt händer!

Nää hörni, slut-tjatat om detta nu! Som österbottning vet jag att en av de outtalade reglerna är att man inte får prata för högt om när det går bra, så sorry för det!
Kan trösta er med att avtalet kommer först i morgon, och vem vet – kanske avtalsvillkoren är riktigt usla?

Oavsett – jag lovar att jag i ett senare skede kommer att outa vilket förlag detta gäller. Promise!

… och i väntan på det, kan jag tipsa alla er läsare om att läsa min debutbok, ”I rättvisans blod”!
Finns både som pappersbok OCH ljudbok!

© Nilla Kjellsdotter

Publicerad av Nilla Kjellsdotter

Författare

2 reaktioner till “Det rullar på!

 1. Otroligt Nilla, så fint och stort! Ska bli spännande att se var det här landar! 🤩 Och herregud, jag måste ju skaffa din debut! Får jag köpa direkt av dig, skickar du till Helsingfors?!

  Gilla

  1. Tack för dina snälla och peppande ord! ♥️ Har nog själv inte ännu heller riktigt snajat vad som händer, har hänt och kanske kommer att ske inom kort … Sen är jag alltid jättepessimistisk också, efter att ha under de senaste åren genomgått flera tuffa år med massor av motgångar, så jag vågar liksom inte riktigt faktiskt tro att det här händer mig. Nå, tiden lär väl utvisa var jag landar … Och förhoppningsvis kommer jag att vara klokare redan nästa vecka. 😅
   Vad roligt att du vill köpa min bok! 😍🙏🏼 Absolut postar jag till Hesa. Bokköp via mig kostar 20 € + frakt 5,90 € = sammanlagt 25,90 €. Hör av dig fast via Instagram med adressuppgifter, o.s.v. om du vill köpa. (Tänker att det är smidigare att vi tar den biten där, än här. 😅)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: